logo

En resa till Lofoten

En resa till Lofoten

Lofoten i nord Norge har en av världens mest fascinerande naturer. Turister från hela världen kommer hit för att uppleva den intensiva kontrasten mellan dramatiska bergslandskap, sandstränder och små pittoreska fiskebyar. Under sommaren 2015 besökte jag Lofoten för första gången.

Kvällsljus på Lofoten

Även om man väljer att göra sin resa på sommaren eller på vintern så har de båda årstiderna sin speciella charm. Under sommaren är det ett högtryck av turister och äventyrare som vandrar och cyklar. Att besöka en strand för att se midnattssolen är också en populär upplevelse under sommaren. På vintern är det lugnare och då är det norrskenet och späckhuggarsafari som är den stora attraktionen.

Lofoten är indelad i fem huvudöar som består av Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. På ön Vestvågoy ligger det natursköna Eggum. Det är en perfekt plats att få uppleva midnattssolen eftersom landskapet är mer platt än på vissa andra ställen. För att få den bästa upplevelsen av midnattssolen bör du göra din resa från slutet av maj till mitten av juli. Sommartid är hundkexen i full blom och breder ut sig över ängarna längs den smala grusvägen som leder till parkeringen.

Strand på Lofoten - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Den gröna stranden, Unstad

Några mil nedanför Eggum ligger Unstad som är en samlingsplats för surfare och naturälskare. Här samlas surfare från hela världen under hela året. Vill du testa på att surfa finns det dags lektioner med lokala experter. Längs stranden finns det gott om djurliv. Har man lite tur kan man få syn på en havsutter som jagar småfisk bland stenarna.

Havsutter på Lofoten i Norge - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Havsutter med nyfångad fisk

Havsutter på Lofoten i Norge - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Havsutter

Efter en hel dag med aktiviteter kan det vara skönt att få koppla av. I Svolvær, som är centralort på Lofoten finns det caféer och en uteservering vid hamnen. Där kan man njuta av en räksmörgås medan båtarna glider förbi i det turkosablå vattnet. Byn är en populär plats för konstnärer och i centrum finns flera gallerier med vacker konst och fotografi. Mycket av konsten avspeglar den vackra naturen från olika årstider. Om man vill se den norska kusten från en annan vinkel kan man åka med Hurtigruten som lägger till dagligen i hamnen.

Flygande havsörn på Lofoten i Norge - Foto: Robin Eriksson

Flygande havsörn

Ö-gruppen i nord norge har den största kolonin med havsörnar i världen. Därför är det stor chans att få se havsörn även från bilen. Om man vill se dem ännu tydligare kan man boka en örnsafari med en ribbåt. I Henningsvær finns en utmärkt arrangör av olika upplevelser med båt. Örnsafari och midnattssolsafari är två av de mest bokade upplevelserna.

Havsörnssafari på Lofoten i Norge - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Örnsafari med ribbåt

Naturen är enormt vacker och under båtfärden får man besöka små fjordar medan guiden berättar historier. I slutet kommer man till en stor bergvägg där flera havsörnar häckar. Alla i båten sitter spända och hoppas på att få se de stora örnarna. Guiden kastar sedan ut fisk i vattnet som havsörnarna fångar upp, och de kan komma så nära som tio meter från båten. På både örn- och midnattssol safarin finns det stor chans att se både sälar och valar. Att uppleva naturen från en ribbåt kostar ungefär 700 svenska kronor per person och båtresan varar i två timmar.

Gråsäl, Norge - Foto: Robin Eriksson

Gråsäl

Vi fortsätter vår guide längs den nationella turistvägen ner mot spetsen. Mellan Fiskeböl och Å finns det elva större rastplatser och några av dem har fina utkiksplatser. Vi gör ett stopp i Utakleiv som ligger på den nordöstra sidan av Vestvågøy. Det är en vacker strand som har valts till Europas mest romantiska strand. Hit kommer många som ska gifta sig till ljudet av vågorna.

Stranden i utakleiv, Lofoten - Foto: Robin Eriksson

Stranden vid Utakleiv

Landskapsbild från Utakleiv på Lofoten - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Det ensamma berget, Utakleiv

Betande kor i Norge - Foto: Robin Eriksson

Betande kor i fjällandskapet

Midnattssol på Lofoten i Norge - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Midnattssolen

Längst ut i Lofotens övärld ligger Røst som man når med färja från Moskenes eller Bodø. För den fågelintresserade är detta en utmärkt dagsutflykt. Ön Røst med sina tillhörande kobbar har nämligen det största antalet häckande fåglar i hela Norge.

Tobisgrissla, Lofoten - Foto: Robin Eriksson

Detta blev en otroligt bra resa och vädret var bra under hela veckan. Man har ju hört talas om att vädret kan skifta väldigt snabbt från bra till dåligt. Lofoten rekommenderas till alla natur- och foto intresserade.

Text & Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Leave a comment