logo

Fokus på bäver

Fokus på bäver - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se/blogg

Fokus på bäver - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se/blogg

I mitten på Maj 2016 följde jag en bäverfamilj under två veckor. Jag har haft just bäver som ett kommande projekt och nu fick jag äntligen ett bra tillfälle. Det är ett otroligt fascinerande djur, och det blev många upplevelser när de dök upp i skymningen. Följ med i mitt inlägg med fokus på bäver!

Simmande bäver - Foto: Robin Eriksson

Bävern är otroligt skygg av sig och är bara aktiv i skymningen, natten och gryningen. De har ett bra luktsinne och känner ofta luften av människan på långt håll. Det är ofta som den plaskar till med svansen i vattnet innan man har upptäckt den. Familjen som jag följde uppehöll sig på samma ställe ungefär vid samma tid varje kväll. Så det jag gjorde var att åka dit på kvällen och vänta på att de skulle dyka upp.

En bäver kommer simmande i en bäck - Foto: Robin Eriksson

Vattnet började svalla när bävern kom simmande i bäcken, för att sedan sätta sig och äta på kvistar som den hade samlat ihop.

En bäver gnager på kvistar - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se/blogg

Här är ett förråd av kvistar och grenar som bävern har samlat på sig under våren.

Bäver på land - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Vid ett tillfälle gick den unga bävern upp på land så att jag kunde se den platta svansen klart och tydligt. I början på juni så slutade bävrarna att besöka platsen som de ofta uppehöll sig på. I juni och juli simmar de inte så långt från boet när de ska ha ungar. Men jag hoppas att kunna följa dem under hösten när de blir mer aktiva inför vintern.

 

Leave a comment