logo

Kronhjortarnas hemliga liv

En stor kronhjort vid sjön Teen i Närke - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild
En spännande tid på året har just passerat. Kronhjortarnas brunst började att avta för ett par veckor sedan. Jag har spenderat väldigt mycket tid i mitt gömsle under denna höst för att kunna följa hjortarna på nära håll. Vissa kvällar har man tur att de kommer ut ur skogen, medans andra får man bara slåss med älgflugor. Men det är väl därför det är så spännande, man vet aldrig vad som kan hända.

Råbock - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Brunsten för kronhjortarna brukar vanligtvis dra igång i början på September. Men redan i slutet på Augusti kan man se att de är mer aktiva och kommer ut på åkrarna i skymningen. Detta år var jag ute i god tid, nästan för tidig. Men då hade jag istället ständigt besök av rådjuren framför mitt gömsle.

Två rådjur vid parning - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Rådjuren är lite tidigare än kronhjortarna med sin brunst, den pågår i juli och augusti. En kväll hade jag tur att få bevittna en parning mellan två rådjur strax innan skymningen. Men ännu hade inga kronhjortar setts till.

Kronhjort i dimman, Närke - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild Bildbyrå

Någon vecka efter åkte jag en runda med bilen för att kolla aktiviteten på hjortarna. I närheten av mitt gömsle stod denna hjort när dimman och mörkret smög sig på. De började nu att bli mer aktiva, och längre bort i skogen kunde jag höra ett svagt bröl från en annan kronhjort.

Två kronhjortar stångas - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

Dagen därpå gick jag ut till gömslet under eftermiddagen och den stora väntan var ett faktum innan kvällen skulle komma. Efter några timmars väntande kom det ut flera hjortar från skogen mitt emot mig. Två av dem började direkt att känna på varandra med hornen. Kampen var inte så allvarlig, men det syntes vilken kraft de har. Efter några minuter var det hela över för denna kväll, och de gick åt varsitt håll. Det började skymma, och jag packade ihop och tog cykeln hem.

Ingen rast och ingen ro, dagen efter spenderades i gömslet under eftermiddagen och kvällen. Med tanke på vad jag fick uppleva dagen innan hade jag stora förhoppningar.

Kronhjort i Närke - Foto: Robin Eriksson

Samma hjort som stångades dagen innan kom ut från skogen. Nu i ett mycket bättre ljus, lite tidigare under kvällen. Man ser tydligt att den har rullat sig i lera för att göra sig mer attraktiv inför hindarna.

Två kronhjortar vid brunst - Foto: Robin Eriksson

Nu kunde man se att brunsten var i full gång när hjorten sprang efter hinden gång på gång. När kvällen var slut satt jag ytterligare ett par kvällar i väntan på hjortarna. Tyvärr så såg jag ingenting under ett par dagar. Det var troligen jordbruksmaskiner som störde dem och de höll sig inne i skogen.

Ungefär en vecka senare gjorde jag ett nytt försök. Då utan maskiner som passerade i närheten.

Kronhjort i brunsten - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

Från skogen hördes ett kraftigt bröl som ekande ut över ängen. Nu hade en större hjort anslutit sig och ville visa upp sig för hindarna.

Kronhjort i sin brunsttid - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

Den drog hornen i marken med förhoppning att grenar och sly ska fastna. Det är också en teknik för att göra sig vacker.

Brölande kronhjort - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

En bit ut på ängen, ca 20 meter ifrån, brölar hjorten så det vibrerar i kroppen på mig. Att höra ljudet från en kronhjort är något som man måste uppleva.

Under den senare delen av brunsttiden flyttade jag mig till ett annat ställe där hjortarna håller till. För att förhoppningsvis kunna fotografera dem i lite andra miljöer.

Två kronhjortar i sjökanten - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Nu beger vi oss ner till sjön där jag bor, gångavstånd på ca 500 meter. Två hindar står i strandkanten och löven börjar bli gula på björkarna i bakgrunden.

Kronhjortar i sjökanten - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Solen var på väg ner och hindarna gick längs sjön där det verkade finnas mycket gott att äta.

En stor kronhjort vid sjön Teen i Närke - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

En stor kronhjort vid sjön Teen i Närke - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild

Jag blickar tillbaka på hösten som gått och gläds åt många häftiga upplevelser med kronhjortarna. Nu är det bara att ladda inför nästa år, och planera nya projekt. För er som är teknikintresserade är alla bilder tagna med Nikon D500 och ett Nikon 600mm f/4.

 

Leave a comment