logo

Ögonblicket i skogen

Ögonblicket i skogen - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

 

 

Jag och några vänner åkte till Finland under sommaren 2013 för att uppleva och fotografera vilda rovdjur med fokus på björn. Efter några kilometers vandring var vi framme vid gömslet, som var ganska rymligt. För det mesta brukar gömslen vara ganska trånga och lågt till tak. Men i detta fall kunde vi stå och gå för att sträcka på benen, vilket var en ovanlig lyx!

Medan timmarna gick passerade ett flertal björnar vårt gömsle. Under vissa perioder var det en symfoni av ljudet från kameraslutare. Av någon anledning drabbade två mindre björnar samman och rev och bet varandra under några minuter. Jag följde kampen i kameran tills de två stod helt stilla, likt statyer. De sträckte sig mot varandra tills det endast skilde några centimeter mellan dem. Händelsen var över på någon sekund, men jag hann ta några bilder. Båda björnarna vände sig på och gick åt varsitt håll in i skogen. Vad som egentligen hände mellan dem får vi aldrig veta men det var ett unikt ögonblick i naturen.

Bilden fångades med hjälp av en Nikon D700 och Nikon 600mm f/4. På objektivet hade jag även monterat en 1.4x converter.

I slutet av 2013 kom jag på tredje plats med björnbilden i fototävlingen Vilda Blickar som anordnades av bland annat Rovdjursföreningen. Prisutdelningen ägde rum på stora scenen vid fotomässan i Stockholm. Ögonblicket i skogen bidrog då till en milstolpe i mitt fotograferande.

Leave a comment