logo

Spillkråkans bobygge

Spillkråkans bobygge - Foto: Robin Eriksson

Spillkråkan hör till familjen hackspettar och är störst av de europeiska hackspettarna. Den är lätt att känna igen på både färg och läte. En helsvart kropp med en röd hjässa. De bygger ofta sina bon långt in i skogen, och är väldigt skygga av sig. Följ med i Spillkråkans bobygge!

Spillkråka - Foto: Robin Eriksson/Fokusbild

För några år sedan fick jag vara med om något som nog aldrig komma hända igen. Precis intill mitt föräldrahem i Närke hittade jag en märklig sak. På marken nedanför ett träd låg det stora träflisor. Det var precis som om någon hade sågat med motorsåg runt trädet. Längre upp på stammen hade något hackat ett stort hål. När jag hittade det hade jag ingen aning om att det var en spillkråka som höll på att byggde sitt bo bara tre meter från ett uthus. Man kunde höra hur den hackade inuti trädet.

Spillkråkas bobygge - Foto: Robin Eriksson

Den stack ut huvudet och kastade ut träflisor som den hade i näbben för att bli av med bomaterial. Från det att jag såg träflisorna på marken till att bobygget var klart gick det bara några dagar. Hackandet började redan tidigt på morgonen till sena kvällen.

Spillkråka i närbild - Foto: Robin Eriksson

Det var en otrolig upplevelse att få följa dem hela vägen från bobygget till att de fick ungar. Det är också en sällsynt händelse eftersom de sällan bygger sina bon nära bebyggelse. Jag hann få många bilder eftersom de inte var speciellt rädda av sig. Nu står hålet tomt och jag har varken hört eller sett dem sen dess. Men å andra sidan häckar aldrig spillkråkan i samma hål flera gånger, utan bygger nytt varje år. Istället blir deras gamla hål bostad åt exempelvis ekorre och kattuggla.

Text & bilder av Robin Eriksson.

Leave a comment