logo

Test av Nikon 200-500/5,6

Under en månad har jag använt Nikons 200-500mm zoomobjektiv och tänkte göra en utvärdering kring hur jag upplever detta objektiv. Jag har ständigt varit emot just zoomobjektiv eftersom de aldrig har gett mig den lilla extra skärpan. Men tekniken går framåt och företagen kommer på nya lösningar. Det visar Nikon verkligen med detta objektiv. I väskan har jag ett 300mm f/4 och ett 600mm f/4. När man sitter på en plats när man inte kan röra sig, tex i ett gömsle. Då är faktiskt fördelen att kunna zooma otroligt behövande. Detta blir inget tekniskt test av objektivet utan bara tankar som jag har utifrån min användning.

Rent storleksmässigt ligger objektivet bra i handen och även fast man zommar ut till 500mm blir det inte fram tungt. Jag brukar ha som vana att alltid ha med ett stativ. Men det fungerar så bra att handhålla detta objektiv och den inbyggda vibrationsreduceringen är otroligt effektiv.

Skärpan är bra redan vid f/5.6 med en liten märkbar skillnad när man bländar ner till f/6.3. Men framförallt är det ett smidigt och mångsidigt objektiv som fungerar bra i snabba situationer. Det är en fröjd att kunna ta olika utsnitt på samma motiv. I vanliga fall måste jag byta kamera eller objektiv och då är ofta djuret redan borta. Detta har verkligen blivit ett av mina favoriter som jämt får följa med ut.

Två rådjur, Nikon 200-500mm f/5.6 - Fokusbild.seNikon D500 + Nikon 200-500mm f/5.6 at 220mm

Leave a comment